En presentation av oss själva, Gudrun och Per, Colliefamiljen och vår bostad i Blomberg!
Gudrun

Jag är efter 35 år inom bankvärlden en glad pensionär. Nu kan jag till hundra procent ägna mig åt det som ligger mig närmast om hjärtat - hundarna, att fotografera, skriva jobba med vår populära hemsida, som har haft över hundratusen besökare!

Har ett stort intresse för fotografering och att skriva. Det började redan som femtonåring då jag köpte min första kamera. Jag drömde om att utbilda mig till journalist - fotograf. Men ödet ville något annat, jag blev efter en karriär inom bankvärlden bankdirektör, ett yrke långt ifrån det jag hade drömt om. Mina kreativa behov har jag hållit vid liv som hobby för att nu som pensionär kunna förverkliga en del av mina drömmar.

Jag har rest över världen och fotograferat mycket, numera blir det mest digitala hundbilder.  Från mina/våra resor har jag diabilder vilka jag har börjat att skanna in i datorn. Dessa reseskildringar är fotograferade med en superkamera - Leica, men tyvärr blir denna proffsiga kamera numera ett samlarobjekt!

Fotograferar mest action-bilder på hundarnas träning och lek, då krävs det en kamera med god prestanda. Fotograferar med en Nikon Z 7 sedan mars 2019 och ljusstarka objektiv - som Tamron 24-70mm f/2,8 DiVC USD G2 samt från 2017 AF-S Nikkor 70-200 f/2.8E F; ED VR. Till Nikon Z 7 har jag även köpt till ett lätt, smidigt objektiv Z 24-70/4,0 som fungerar utmärkt.

Mitt stora hundintresse har successivt växt fram under årens lopp. Jag njuter oerhört mycket av våra härliga colliehundar, se dem sträcka ut i snabba smidiga rörelser över öppna fält och ute på Vänerns stora is vintertid. Uppleva dess skönhet och livsglädje. Det är rogivande att uppgås hemma där de är sociala och trevliga. Våra collies är harmoniska och vänliga, myser och småpratar, helt underbara livskamrater. De är också våra arbetskamrater inom olika aktiviteter.

Ytterligare en dröm har varit att få möjligheten att bli uppfödare av collie. Jag har under många år försökt att lära mig så mycket som möjligt. Läst många böcker i ämnet, studerat hundar och dess stamtavlor samt studerat dess mentalitet och anatomi. Jag har flera vänner som är uppfödare som gärna svarar på alla mina frågor. År 2004 registrerades vårt kennelnamn, Skyelice.

I juni 2007 uppfylldes denna dröm. Alice födde 5 underbara valpar. Det var en fantastisk upplevelse att följa Alices dräktighet, hennes valpning samt leva tillsammans och se valparnas utveckling. Jag fällde några tårar när valparna lämnade oss, men som någon sa gör man inte det så har man inte det rätta engagemanget. En av valparna, lilla Ida som föddes först, stannade kvar hos oss. Gossen i kullen har vi delad "vårdnad" om. Sydney bor hos Alice uppfödare på Öland, kennel Angeleye's. Alla valparna har kommit till mycket trevliga familjer som vi har fin kontakt med. Familjen har utvidgats till vår stora glädje!

Vår lilla Ida, 8 veckor, år 2007. En oerhört glad och livlig liten valp. Visade stort spårintresse tidigt.

Ida


Den 8 april 2009 blev jag hundmormor ännu en gång. Alice födde sin andra valpkull under stor dramatik. Det blev akut kejsarsnitt på 59:e dagen och två härliga livskraftiga gossar överlevde detta äventyr. Perry, bluemerle-gossen, bor i Finland. Den andra lilla "survivern"  flyttade till sin pappa Orlando i Danmark.

Nästa generation föddes 15 april 2011. Alice dotter Ida fick då sin första kull på 7 livskraftiga och vackra valpar. Fem hanar och två tikar. En av dem, en förtjusande trefärgad flicka, Mary, har stannat här hos oss.

Mary, Skyelice Lizard Island Reef, 10veckor. Lilla Mary visade tidigt stort intresse för att spåra, hämta saker och bära runt på, klättra och vara i vatten.


Den 31 augusti 2013 föddes Idas andra kull. Det blev lite dramatik igen, första valpen föddes snabbt, men sedan var det stopp och vi fick uppsöka veterinär som hjälpte oss. Ida snittades, en stor vacker hane hade hamnat så illa på väg ut att han blockerade och hade avlidit av sammandragningarna, trycket.
Men sex vackra valpar hade vi med oss hem, lille Ruby som föddes hemma fick åka med fram och tillbaka. Det blev två trefärgade hanar, två trefärgade tikar och två blue merle tikar. En av dessa vackra flickor, Lily, tillhör nu får flock.

"Lily" Skyelice Blue Lili Diamond, 10-11veckor. Lily var också en energisk och påhittig valp med föremålsintresse, spårintresse. När syskonen flyttade och hon blev ensam gick hon upp på andra våning och tog en vit kanin ur soffan, det blev henne älskling "Skutt" och som hon vårdar ömt än idag.

Jag tycker det är kul att resa på hundutställningar och har haft stora framgångar med Alice och Ida. Jag har tränat dem med klicker att visa sina härliga rörelser samt att stå och visa upp sig med elegans. Både Alice och Ida är fullcertade (FC) och har CACIB.
Idas dotter Mary har också visat sig fint på hundutställning, är fullcertad (FC).

Vår yngsta tös, Lily, visades med framgång på valputställningar och har har haft stora framgånger officiellt, 3 CERT (FC), CACIB, BIR, BIM, samt ett antal CK samt 2 R-Cert. Den 8 september 2018 blev hon uppflyttad i högre klass spår och därmed blev hon också Svensk Utställningschampion genom bruksmerit.

Några framgångsrika resor till Norge, Danmark och Finland har vi också hunnit med tillsammans med Alice och Ida. Under 2019 planerar vi att åka ut en del, då med vår nya husbil.

2012-05-06. Ida och Mary på besök i Danmark, internationell utställning.


Jag har också ett stort intresse för hundars beteende och mentalitet, var engagerad i RUS-gruppen inom Götene BK. Hösten 2001 utbildade jag  mig till A-figurant för Mentalbeskrivningar. De senaste åren har jag dock inte kunnat delta i figurantarbetet, har fått gå i pension, men följer naturligtvis utvecklingen.

Under  hösten 2004 påbörjade jag en utbildning till allmänlydnadsinstruktör. Efter många studietimmar och ett gediget projektarbete tog jag  den 25 februari 2006 examen tillsammans med Josef då vi fick mycket väl godkänt på allmänlydnadspasset!

Under hösten 2008 gick jag en klickerkurs i Canis regi. Väldigt bra, denna typ av träning passar mig. Men främst är vi ute i skog och mark på egna äventyr, tillsammans med kamera och ryggsäck.

Våren 2009 började Ida och jag en utbildning i viltspår. I augusti 2009 klarade vi det sista provet och Ida blev Svensk Viltspårchampion!

13 Augusti 2009 - Ida blev Svensk Viltspårchampion!


Under 2012 var det Idas dotter Marys tur att gå viltspårsutbildning och i augusti 2012 gjorde vi anlagsprov i viltspår och blev med beröm godkända! Därefter har vi tränar spår, uppletande och lite lydnad, har gått en kurs i rallylydnad tillsammans med Mary.

23 september 2012 - Rallylydnadsträning med Mary, glädje och lek!

Mitt engagemang finns också för Svenska Collieklubben där vi deltar i Collieläger och andra trevliga arrangemang.

Våren 2015 anordnade vi vårt första Skyeliceläger, vilket blev mycket uppskattat. Förhoppningarna är att det skall bli en årlig tradition, där vi tränar med våra hundar inom främst bruks, lydnad http://camp.skyelice.se

11 november 2020. Älskade Ida, min soulmate, 13 år, 5 månader.


/Gudrun
 
PerLily med sin älskade husse.

Lily uppflyttad till högre klass spår, Svensk Utställningschampion genom bruksmerit.9 september 2017 Lily uppflyttad till lägre klass spår.
Ida - 14 april 2012. Godkänd i lägre klass spår, SPH1. Saknades endast 12,25 på lydnaden för uppflyttning och ett SE UCH genom bruksmeriter!


Jag fick min första hund Sussie, en dvärgpudel, när jag var 10 år. När jag träffade Gudrun blev jag husse till vår underbara hund Brasse. Han hade varit ett gott ämne att träna inom bruks- och lydnad, men mitt stora intresse för detta föddes då jag började på Götene Brukshundklubb 1996 med Gordon som valp. Vi fortsatte med vår kursverksamhet, vi trivdes mycket bra tillsammans med nyvunna vänner och jag började att tävla först med Gordon, sedan Josef därefter Alice, Ida och nu senast Lily. Jag har koncentrerat mig på bruksproven, tycker det är roligast.

Gordon som var min första hund att träna och tävla med fick naturligtvis ta en hel del av mina misstag, man lär sig allteftersom. Det var en härlig hund att jobba med och vi lyckades så bra att vi blev uppflyttade till högre klass spår! Jag visade även Gordon på hundutställning, han fick 3 Cert och blev Svensk Utställningschampion genom bruksmerit. Gordon somnade in 24 mars 2009, drygt 13 år gammal.

Efter Gordon blev det Josefs tur, rolig att jobba med, en riktig spelevink som var suverän på att lära sig snabbt och var med på allt! Han var väldigt cool, låg plats under skott som en kung! Josef blev också uppflyttad till högre klass spår, det fixade vi på endast tre tävlingar. Han gick under namnet lejonkungen, på klubben, men mest p.g.a. sin yviga man!  Josef
fick somna in 19 februari 2013, 13 år 8½ mån.

Träningen koncentrerades på Alice. Hon hade mycket goda egenskaper och var jätterolig att arbeta tillsammans med.  Hon var en liten stjärna i spåren, i uppletsrutan och under rapportträningen. Vi lyckades mycket bra i bruksproven, hon blev uppflyttad till högre klass spår i september 2008. Till Gudrun stora glädje, som visat henne framgångsrikt i utställningsringarna, blev hon därmed Svensk Utställningschampion genom bruksmerit. Ett framgångsrikt teamwork!

Alice fick somna in 28 juni 2016, 13 år, 3 månader. En charmig gammal dam, fylld av livsglädje och lek.Tyvärr råkade hon ut för en olycka i december 2012, slet av korsbandet i knät. Hon opererades, fick ett konstgjort korsband, det fungerade ganska bra.. Efter ett år fick hon inflammation i leden, skruvar, plattor fick i november 2013 opereras bort. Hon levde ett gott liv i 2½ år utan något korsband.

Alice - 28 september 2008 Svensk Utställningschampion genom bruksmeriter, uppflyttad till högre klass spår, 494,25 p.

Alice such

Under 2009-2013  tränade jag med Ida. Hon var väldigt motiverad och kul att jobba med. Under hösten 2010 gjorde hon debut i appellklass spår och blev uppflyttad till lägre klass. Under vinter och våren hade vi ett uppehåll, Ida födde en kull valpar den 15 april 2011. Under sommaren 2011 tog vi upp träningen igen. I april 2012, blev vi godkända i lägre klass spår, gjorde några fler tävlingar med samma resultat. Vi var mycket nära att bli uppflyttade till högre klass, fattades endast 14 poäng på lydnaden. Lite synd, då hade även Ida, som hade 3 Cert på utställning, blivit Svensk Utställningschampion genom bruksmerit, 3:e generationen.

Våren-sommaren 2012 drabbades Ida av fästiburna sjukdomen anaplasmos, gick på medicinering och vi fick ta en paus i tävlandet.

Jag genomgick en höftledsoperation 22 januari 2013, men våren 2013 blev det en del träning, och vid midsommar parades Ida en andra gång och födde 31 augusti sin andra valpkull.

Ida och husse, juni 2010.

Per och Ida

Idas dotter Mary får träna spår och uppletande. Hon är en mycket duktig spårhund, och har ett bra föremålsintresse. Pga tidsbrist har jag dock valt att prioritera träningen och tävlandet med Lily.


Idas dotter Lily, från sista kullen som föddes 31 augusti 2013, tillhör familjen. En jättehärlig hund med stor nyfikenhet. Hon började spåra vid 3 månader, väldigt lovande! Lily fyllde 5 år den 31 augusti 2017. Är en fantastisk hund ute i spåren, i uppletsrutan och duktig i brukslydnaden. Den 7 maj 2017 debuterade vi i appellklass spår, blev godkända, endast 10 poäng från uppflyttning.
Den 9 september 2017 blev Lily uppflyttad till lägre klass spår och 8 september 2018 blev hon uppflyttad till högre klass spår och därmed Svensk Utställningschampion genom bruksmerit.Spåra Lily!Vi tränar under mycket positiva former, har börjat med klickerträning vilket passar våra tikar väldigt bra! De är "klickerkloka" och bjuder på många beteenden.

Har ett stort intresse att lära mera om hundars beteenden och mentalitet. Det är viktigt att följa med i den utvecklingen, med tanke på det allt tuffare samhälle som vi lever i. Är utbildad A-figurant för mentalbeskrivningar, har ingått i RUS-gruppen i Götene BK t.o.m 2015. Därefter vill jag satsa helhjärtat på träningen med våra hundar och då främst Lily som har mycket goda egenskaper!

Jag är utbildad B-instruktör och håller kurser på Götene Brukshundklubb, senaste åren mest spårkurser, vilket jag tycker är väldigt roligt och givande!

Den 1 april 2017 tog jag ut min pension och satsar nu på att träna, ha kul med hundarna.

Våren 2015 anordnade vi vårt första Skyeliceläger, vilket blev mycket uppskattat. Förhoppningarna är att det skall bli en årlig tradition, där vi tränar med våra hundar inom bruks, lydnad, rallylydnad och lite agility. http://camp.skyelice.se

/PerHär i Blomberg bor vi, ett naturskönt område och naturreservat vid foten av Kinnekulle och med hela Vänern inför våra fötter.
Underbara solnedgångar från altanen under mars/april och september!


Vi har nära till vatten och bad. Alice, Ida, Mary och Lily älskar att leka vid
standen och i vattnet. De tar sig även en simtur tillsammans med oss.


Lily


Mary räddar sin anka.

Ida


Alice


Vattenlekar i Blomberg - Ida och Mary


Mary, Ida och Lily


Ida, Josef och Alice


Alice och Josef


På vintern då isen lagt sig på Vänern är vi ute och åker skidor, spark, hundarna älskar att springa därute!

Vintern 2019

Vintern 2018
Mary
Februari 2013. Mary och Ida
Alice, 3 år, 2006.Colliefamiljen

Midsommar 2016. Sista bilden där Alice är med. Hon somnade in 28 juni 2016.


December 2015. Jul och Nyårshälsning 2016


Grövelsjön juli 2015.


Mors Dag, 31 maj 2015.


Gotland. Augusti 2014.

Blombergs bad 26 december 2013.


Tyresö Slottspark 2 juni 2013.


Tre generationer Alice, Ida och Mary.

Alla helgons dag 2012 i Skara.


Tre generationer juli 2011 - Alice, Ida och Mary, samt Josef som kan respresentera 4:e generationen.


Josef och lilla Mary juli 2011.


 Ida, Josef, Alice och Gordon poserar i trädgården - 11 maj 2008
 


Tre generationer hösten 2007, Ida med mamma och morfar.


   
Uppe på berget, i får- och kohagarna, då djuren är borta, är ett favoritställe för hundarna.
Här kan de springa, hoppa och njuta. Härligt att se dem så fria och glada. Blomberg och Kinnekulle 
      


Kinnekulle, ett berg med historia! Det steg upp ur havet precis som Afrodite, och enligt en utlokaliserad ärkebiskop är Kinnekulle lika farligt frestande som kärleksgudinnan. Utmed Kinnekulles sluttningar mot Vänern, finner ni Blomberg, med spännande historia. Här räddades båda våra hjältekungar av handlingskraftiga krigare från "Kullen". Romanfiguren Arn har alltså historiska motsvarigheter. Och naturligtvis finns här ett vikingaskepp döpt efter Västergötlands egen eldfängda vikingadrottning, Sigrid Storråda. Skeppet har sin hemmahamn i Blomberg. Blomsterprakten är bedövande i vårens tid. Här finner botanisterna spirande rariteter medan vi vanliga blomstervänner kan lustvandra i marker fyllda av en enorm blomsterprakt. Västerplana storäng har blivit ett naturreservat. Den stora slåtterängen är numera till större delen uppodlad, men mellan järnvägen och sjön,  Blomberg,  finns en liten rest som kan ge en aning om vad Carl von Linné upplevde här. På våren är området, en ädellövskog där eken dominerar, ett hav av vårblommor där man vandrar i en brusande fågelsång medan små bäckar porlar och doften från ramslöken ligger tung och de vackra , nästan golfbollsstora vita blommorna bildar lysande drivor på sina ställen.

I väster får den blommande idyllen ett dramatiskt slut i form av den nära 30 meter höga sandstenskleven som supar nästan lodrätt ned mot Vänerstranden, där vi har vårt hus. Den modige kan på några ställen klättra ned och njuta av växter som strandskräppa, vilka normalt hör hemma på havsstränder.På våren blommar ramslöken. Den täcker stora områden och sprider en starkt doft.

Ida, Mary och Lily 25 april 2018.


Alice 15 maj 2015.
Kinnekulle, januari 2010De här fantastiska bilderna på älgkon och hennes fjolårskalv är jag oerhört stolt över! Jag har bott i Blomberg sedan 1982 och sett många älgar här, men aldrig  lyckats få några bra bilder på dem. Idag, 22 mars 2007, tog Alice och jag en cykeltur och träffade på dessa mäktiga djur! Jag hade min kamera, med 300 mm zoom, i cykelkorgen. Alice och jag stod där andäktigt och iakttog kon som stod på vägen och vaktade sin kalv som betade i dikeskanten. Det är så skarpa bilder att jag ser att kalven har en skada i pannan.