Minne av Ida - SE VCH SPH1 Skyelice A Plumeria Lei- 6 juni 2007 - 19 november 2020.

En ny stor glimmande stjärna har tänts på himlen - vår älskade Ida!

Innerligt tack för all kärlek, glädje och godhet du givit oss under våra snart 13½ år tillsammans. Varmt tack för underbara barn, som nu lever genom dig, lika glada, duktiga och godhjärtade som du alltid varit.

Tack för din livsglädje, din energi och alla fantastiska minnen som vi har från din träning, tävlings- och utställningskarriär. Alla roliga påhitt som du företagit dig, med stort mod och humor.

Du har fött 13 barn i två kullar, varit en fantastiskt trygg och god mamma, givit allt till dina barn.

I våra hjärtan har Du en egen speciell plats som ingen någonsin kan fylla!

"Gråt ej för att jag är borta, gläds över att jag funnits" 
En dast fem dagar efter sin bror Sydney blev Ida hastigt sjuk natten till torsdag den 19 november. Vi vaknade av att hon gnydde.

Vår sista dag tillsammans var så fin, trots lite regn, en promenad i skogen, hon var glad, nosarbetet var utmärkt, fanns massor av goda dofter där. Vi bakade lussebullar, då var hon aktiv och ville hjälpa till. Middag och kvällsmackan var hon förtjust i.

Hon var stark, hade en vilja att klara allt och kämpade de sista timmarna i livet, efter att hon drabbades av en hjärninfarkt, av vilken hon fick svåra kramper i huvudet, nacken, men övriga kroppen var intakt. Trots det var hon glad, ville gå runt, gå ut, hon ville ha mat, dricka vatten. Vi hade Onsior hemma och kunde ge henne lite, det gjorde att hon till slut slappnade av, somnade, men hade dessa kramper. Natten gick, jag låg intill henne och höll hennes tass. Klockan 8.30 fick vi tid hos veterinär, som hjälpte henne att bli fri från smärta och tilltagande demens, som kommit de senaste månaderna. Inget gott liv för vår levnadsglada, energiska Ida. Hon fick somna in stilla och fint.

Käraste Ida - tretton år, 5 månader, 13 dagar, fick vi tillsammans. De sista månaderna blev du lite dement, men otroligt charmig, lite i din egen lilla värld genom att hörseln försvann. Vi älskade din närvaro, din glädje över att vara med, vad vi än ägnade oss åt. Du gillade köket, matlagningen och disken. Vår lilla kökschef skötte sina uppgifter utmärkt. Var alltid förtjust i mat, hade en klocka inbyggd i sinnet – vov, vov, nu skall vi alla ha middag, fika, kvällsmacka.

Har aldrig sett dig arg finaste Ida, inte sett dig visa tänderna eller bli irriterad över någonting. Alltid lika glad och vänlig. Som ung hade du stort behov av rörelse, ingen kan springa, trava så elegant, lika fort i passgång. Du kunde tulta som en islandshäst, snabbt och det anses av experter vara svårt för en hund. Extremt bra kroppskonstruktion och rörelser. Det har hängt i, trots hög ålder har du aldrig varit halt, trots att du varit en bruksarbetande collie, bara nu de senaste månaderna lite stel, men fortfarande mjuk och elastiskt singeltrack.

Du älskade skogen, var en enormt bra spårhund, tävlade med husse i bruksspår och vi, du och jag, klarade galant ett Svenskt Viltspårchampionat, då du endast var 2 år. Du var så vacker och fick snabbt dina Certifikat på utställningar, det blev även CACIB, men den mest prestigefyllda utmärkelsen måste ändå vara då du 12 år gammal fick VeteranCert på en Colliespecial i Danmark, blir bästa veteran, samt 4 bästa tik av alla deltagare. Den internationella domaren, även collieuppfödare från Israel, var helt betagen i denna vackra veteran.

Din villkorslösa kärlek, ditt mod och styrka höll dig i god kondition. Mary och Lily avgudade sin snälla, trygga mamma och piggade upp dig, du hade koll på dina båda döttrar, behandlade dem som dina valpar, slickade, tvättade Lily i ansiktet, Mary ville inte bli tvättad, hon vek undan, men visade respekt för sin goda mor.

Jag tog emot dig i min hand då du föddes och sedan har vi alltid varit tillsammans och kommer att så vara. Du har alltid läst mina tankar – du var min soulmate. Vi skall alltid vandra genom livet tillsammans!

30 november 2020 .Välkommen hem igen älskade Ida.

Vi saknar dig såååå, Mary och Lily undrar var deras kärleksfulla mamma är. Vi saknar dina vackra bruna uttrycksfulla ögon. din energi och mörka "prat". Vi tänder ljus för dig och låter det brinna i mörkret."Ida" SE VCH SPH1 Skyelice A Plumeria Lei, SE44196/2007. Född 6 juni 2007.
Presentation i bilder Ida Gallery
Valpbilder Lei Gallery
Film Film
Stamtavla Far: INT CH N CH DK CH US CH Twin Acres Patrick Henry
Mor: SE UCH Angeleye's Unique Pride A
Höfter, armbågar, ögon HD A. ED 0. CEA u.a. vuxen. Ldr crd som valp. 6½ år, visar inga tecken på ärftlig ögonsjukdom.
Hälsa, övrigt Har alla tänder, korrekt bett, mycket bra käke. Har mycket god hälsa, stark kropp och mage. Opererad för pyo 5 juni 2017.
Höjd över manken: 54 cm. Vikt ca 23 kg.
Mentalitet

MH-protokoll
MH med 1:a på skott. Helt skottfast, ej berörd av fyrverkerier eller åska. Inget berörd av golv och underlag.

Mentaltest 236 p, helt skottfast
Mentalindex */ 2015-11 : NO= 98. Soc= 119. Lek= 114. Jakt= 99. Skott= 108.
Temperament Mycket tillgänglig, glad och livlig. Är vänlig och utan aggressivitet.
Utställning - Sverige 3 CERT, 1 CACIB, 3 R-CACIB, 15 CK, 2 HP. 2 x BIR, 2 x BIM. BIR/BIS Bruksklass/Veteranklass.
Utställning - Finland SAWO SHOW 2010: 3 x Excellent, 1 x 4BB Ocl, 1 x 3BB Ocl.
Utställning - Danmark 4 x Excellent. 1 x CK. Veteranklass: Exc. CK, Veterancert. BIK (Bästa veteran) 4 Bästa tik.
Utställning - Norge 1 CK.
Exteriörbeskrivning 2016-03-26. Annika Ullveit Moe.
Arbetsmeriter Svensk Viltspårchampion, 13 augusti 2009.
Uppflyttad till lägre klass spår, 24 oktober 2010.
SPH1; Godkänd i lägre klass spår, 14 april 2012.
Svenska Collieklubbens Trippeldiplom 2015.
Avkommor 7 valpar föddes 15 april 2011. Fem hanar, två tikar. Reefkullen.
6 valpar föddes 31 augusti 2013. Två hanar, fyra tikar. Gemkullen.

*/ Mentalindex: Nyfikenhet/orädsla = NO. Socialitet = Soc. Lekfullhet= Lek. Jaktintresse = Jakt. Skott = Skott.
http://webshop.svenskacollieklubben.se/mi-listor/


Ida, Skyelice A Plumeria Lei är Alice förstfödda dotter, vägde hela 420 gram och det tog en stund för Alice att krysta fram henne. Klockan 8.55 gjorde hon entré. Resten av valpningen gick lätt, när "proppen", kommit ut. Den förstfödda valpen bar en bred halvkrage och liknade Lei som görs av den vackra och väldoftande blomman Plumeria.

Tidigt en morgon, 12 dagar gammal öppnade Plumeria ögonen. Hon tittade på mamma, slog henne lite med tassen på nosen som att känna på henne. Framåt dagen och kvällen hade alla öppnat ögonen och bara på någon timma vid 19-tiden hände något alldeles speciellt. Valparna reste på sig, blev mycket livliga och började tulta runt i valplådan och gav ljud ifrån sig. De var jättelyckliga över att se varandra. Alice blev först alldeles förundrad, stod bara där i valplådan alldeles förstenad och följde dem med blicken. Visste inte riktigt hur hon skulle bete sig när alla hennes små ungar, som i ett trollslag, började rusa runt hennes ben för att leka med varandra.  Det var otroligt gulligt och rörande att se. Ojoj, är detta verkligen mina små lugna raringar, undrade mamma Alice och tittade stort.

Valparna växte snabbt, utvecklades och Plumeria var lika glad, framåt och lekfull som sina syskon. De följdes åt i vikt och utveckling och var otroligt lika varandra förutom deras vita tecken, kragarna. Först den dagen då valparna skulle vaccineras, ögonlysas och besiktigas bestämde vi oss för vilken av valparna som skulle stanna hos oss. Det var ett svårt val, de var så lika både i temperamentet, utseende.

Valet föll till slut på Plumeria som var mest lik White Ginger, Alice enda son och som vi och Alice var mycket förtjusta i. Namnet Ida hittade Per på. En söt och busig liten sommarflicka och vi sjöng Idas visa för henne.

Ida har utvecklats väl under åren. Hon är otroligt glad och livlig, en rolig tjej. Är social och orädd, samt nyfiken på allting, skall framåt till varje pris. Hon gillar att rusa fram, hon springer fort, hoppar högt och långt, precis som mamma Alice. Hon klättrade tyvärr över våra höga staket, grindar och lyckades hon inte där gjorde hon sig platt som en pannkaka och kröp eller grävde sig ut till friheten. Under åren har hon nu lärt sig att stanna kvar här på tomten.

Hon vill vara med där det händer något. Hon älskar mat, äter allt som hon hittar. Hon har med god aptit käkat upp en massa äckliga saker som kadaver, sorkar och spillning från både djur och folk. Men hon mår utmärkt i sin mage, det verkar inte bita på henne.

Den 15 april 2011 födde Ida sin första kull, 7 underbara valpar 5 hanar, och 2 tikar.
Hon har varit en fantastisk mamma. Lugn, trygg och lekfull. En av tikarna, Mary, är kvar hos oss. De vackra valparna presenteras under Reefkullen.

Den 31 augusti 2013 föddes Idas andra kull, 6 vackra valpar, 4 tikar och 2 hanar. De presenteras under Gemkullen.

6 juni 2012:
Film - Happy Birthday Josef & Ida
26 ktober 2020. Underbar höstdag vid Stenbråttet, Kinnekulle!14 oktober 2020.
Ida har passerat 13 år, 4 månader och vi åkte till hundarnas paradis, sandstranden Svalnäs på Kållandsö.
Härlig film och bilder finns i galleriet: Lyckliga töser

19 september 2020.
Vi står med husbilen i Kungshamn, vårt härliga favoritställe på västkusten. En runda uppe på klipporna med vidunderlig utsikt var Ida med på utan några besvär, hon rör sig så smidigt och lätt och glad att få hänga med sina döttrar.1 - 5 september 2020. På resa i Skåne och Halland, där vi stannade till vid några underbara ständer.
Ida gillar mjuk sand, vatten och vågor.Här i Ugglarp med Kattegatts häftiga vågor som rullar in!

Härlig strand vid Mossbystrand, Skurup.


En vacker bild på familjen, med husbilen och det Skånska landskapet i bakgrunden.

12 augusti 2020. Promenad från Västerplana till Blomberg. Ida rör sig så smidigt och går långa promenader tillsammans med sina döttrar.


9 augusti 2020.
Vacker solnedgång på udden i Blomberg.Augusti 2020. Älskade Ida, så glad och pigg.
Midsommarfirande, 30 C i skuggan och Ida njöt verkligen att svalka sig i Vänern.
6 juni 2020.
Vackra, älskade Ida firar 13 år. Det är stor lycka och tacksamhet varje dag tillsammans med Ida, älskar livet, är med oss på allting och hennes båda döttrar Mary och Lily älskar sin snälla, lekfulla och goa mamma.Bad vid favoritstranden i Blomberg är stor lycka för Ida och hennes töser!

Vackra Ida, snart 13 år, bland ramslöken i hennes älskade hage här i Blomberg.

22 april 2020. Så lyckliga vi är, vackert väder och hela stranden i Svalnäs för oss själva.


6 december 2019. Underbara Ida fyller nu 12 ½ år, den 6 december. Hon är fantastisk, glad, pigg och följer med på alla våra upptåg.
Här är vi ute vid hennes favoritställe, stranden i Svalnäs. Full fart i sanden, härligt att se henne så full av livsglädje och styrka.


31 augusti 2019. Ida är i Klippan för att spåra och träffa några av sina fina, duktiga barn. Firade Gemkullens 6-årsdag!

26 juli 2019. Bad i Blomberg.16 juli 2019.
Utflykt till Grundsviken, Kallsjön med Åreskutan i bakgrunden


29 juni 2019.
Vackraste Ida svalkar sig!

6 Juni 2019. Idas 12 årsparty med bad och roliga lekar på klipporna och stranden i Blomberg.

Sedan jättesmarrig tårta dagen till ära! Grattis älskade Ida.Ida i Vallö Slotspark, Köge.
31 maj 2019. Saltum Strand, Vesterhavet, Nord Jylland.

24 maj 2019. Tårup på Fyn, med Storebelt i bakgrunden.

30 januari 2019.
Ida är här 11 år, 7 månader och i underbar kondition. Här springer hon på blank, hal is med perfekta rörelser och balans. En äkta isprinsessa. Det är en stor lycka och tacksamhet för varje dag, att se hennes energi och livsglädje.23 januari 2019. En kall, isig dag med strålande sol vid Hindens rev, hundarnas favoritstrand.


13 oktober 2018. Vi är på Smögen och vandrar på klipporna.20 september 2018.
Vågor och starka vindar vid Svalnäs, Hindens rev. Jätterolig tillsammans med döttrarna Mary och Lily!7 augusti 2018
. Vi har tropisk värme, över + 30 C. Ida njuter av sin urklippta päls och härliga bad i Vänern.6 juni 2018. Två vackra och duktiga systrar som firar 11-årsdag!


3 juni 2018. Värmebölja och vi trivs vid vattnet och i skuggan. Ida har aldrig haft så mycket päls, så hon vill bada och svalka sig.

12 april 2018. En härlig dag på stranden i Svalnäs. Ida älskar att springa här i sanden, bada.17 mars 2018. Lily, Ida och Mary har varit ute ett par härliga dagar på Vänerns blanka is. Så fantastiskt duktiga de är att springa, balansera trots att det är mycket glatt under tassarna! Riktigt duktiga isprinsessor.
Februari 2018. Ida älskar snö och is, har under alla år, då det funnits tillfälle, varit mycket ute på Vänerns isar med eller utan snö.
Ida är sedan många år väldigt duktig på att dra spark och kickbike. Nu fick hon tillsammans med Mary en liten tur.
De springer så jämt och fint.


29 september 2017. Ida mår så gott, är mycket glad och lekfull tillsammans med sina döttrar, älskar att springa på stranden, ut i vattnet för att apportera. Hemma är det mycket lek i trädgården med dragkamp.


29 juni 2017. Lycklig Ida ute på vår härliga udde i Blomberg.


18 juni 2017. Ida i Fornbyn med sina döttrar, tagit stygnen, alla prover är utmärkta. Hon är glad och lycklig igen.8 juni 2017. Ida firar 10-årsdag efter lite dramatik kring sin födelsedag. http://blogg.skyelice.se
5 maj 2017. Lycklig Ida, leker och badar på sin favoritstrand i Blomberg.11 april 2017. Tre vackra töser, mor och döttrar, som tigger bulle i solskenet!

25 februari 2017. Ida leker med Lily på stranden vid Svalnäs, Kållandsö.


11 februari 2017. Ida, 9 år och 8 månader, är i toppenfin kondition, leker och busar som en unghund.
Juldagen 2016. Ida med sina älskade töser Mary och Lily.

3 oktober 2016. Ida med tre av sina vackra, duktiga döttrar - Sapphire, Lily och Mary.Johannesvik Camping, med utsikt över Smögen. September 2016

10 september 2016. Ida besöker Collielägret på Tånga Hed.

11 augusti 2016. Semester på Gotland. Världens bästa mamma, så snäll och lekfull!


Ida med sina två underbara döttrar!

23 juli 2016. Sommar, semester och bad för hela familjen.

25 juni 2016. Midsommarbad
17 juni 2016. Lyckliga! Ida med sina två döttrar Mary och Lily.
4-6 juni 2016. Skyelicelägret. Underbara Ida, firade sin 9-årsdag tillsammans med syster Bellis och barnen.
Fler bilder här: http://camp.skyelice.se
8 maj 2016. Nere vid klipporna och har kul!Märgben är det godaste som finns, men tyvärr bet hon sönder en tand så det blev tandoperation.

25 april 2016. Så vackra - Ida och Mary, mor och dotter.

15-21 januari 2016. Årets premiär ute på Vänerns is. Fantastiskt kul för hundarna.

20 september 2015. Ida försöker att fånga getingar!


Semester i Grövelsjön vecka 30, 2015.

2 juni 2015. Sommarens hetaste dagar och det är härligt ute vid udden!


Underbara, vackra Ida fyllde 8 år på Sveriges Nationaldag 6 juni 2015.
SE VCH, SPH1 Skyelice A Plumeria Lei. FC (fullcertad)


18 april 2015. Ida på väg ut till udden i Blomberg.

12 mars 2015. Vackra Ida ute på udden!


28 februari 2015. Leker nere vid sjön tillsammans med sin son Chester.

6 februari 2015. Ida med sin vackra dotter Lily, 17 månader.

19 september 2014. Ida lapar vatten. Solnedgång över Kinneviken.


26 augusti 2014. God morgon, Sudersand! Ida var också förtjust i att springa på stranden och i vattenbrynet.24 augusti 2014, Fårö, Gotland.

2 augusti 2014. Finaste Ida spanar.


26 juli 2014. Ida apporterar i vattnet.


Bravo, min lilla duktiga tös!

21 juli 2014. En härlig kväll vid stranden.


25 maj 2014. På besök hos Abbe och Ruby. Ida som nyss löpt, tog det lite lungt
medan "ungarna" var vilda och lekfulla!27 april 2014. Vackra underbara Ida, så lekfull och vänlig. Fantastisk mamma till Lily och Mary.
Så fin igen, återhämtat sig efter sitt huggormsbett den 22 april 2014.


15 april 2014.


11 mars 2014. Ida med hela sin colliefamilj som har kul på stranden.30 januari 2014. Ida med sin vackra unga dotter Lily, som nu är 5 månader. Film, bilder:
http://idagallery.skyelice.se


21 januari 2014.
Ida börjar få blank tjock päls, men det tar ett antal månader innan hon blir en vacker långhårscollie igen!
Nu fryser inte mycket, det lilla som finns värmer :-) Här tar hon sig ett litet bad, trots -5 grader i luften.


Ida med båda sina underbara döttrar Mary och Lily.

7 december 2013. På långpromenad i hagen och ned till sjön.
2 december 2013. Mor och dotter

24 november 2013. Ida med sina två älskade töser, Lily och Mary. Kärleksfull bild!


20 november 2013.
Ida är helt urfälld, då syns hennes välbyggna kropp. Leker mycket med Mary och Lily. Är harmonisk och glad.Ida så vacker - dräktig 60 dagar!
22 augusti 2013.
13 augusti 2013. Ida dräktig 44 dagar!
5 augusti 2013. Ida dräktig 36 dagar!13 juli 2013. Två veckor har gått efter parning, vi ser lite goda tecken på dräktighet!


Ida glad och lycklig, nyss parad med Sasha i Åsa 30 juni 2013.


Midsommarafton 2013


Maj 2013. Sommarvärmen är här och vi har varit nere vid stranden och klipporna. Hundarna älskar att lek i vattnet.

Ida med sin dotter Mary.


21 mars 2013. Vår vackra Ida, som nu är helt urfälld.
Sök i isruiner.
27 februari 2013. Ida och Mary två underbara isprinsessor.


Ute på Vänerns is 13 februari 2013.


Ida och Mary mycket duktiga draghundar. När de får på sig sina selar och draglina bär det iväg
med matte bakom på spark eller kickbike, se film19 oktober 2012. Ida och Mary en regnig höstdag.


16 september 2012.


27 juli 2012. Ida simmar och leker.


6 juni 2012. Ida 5 år. Stadsparken i Lidköping.Sommarvärme och bad i maj 2012


Februari - mars 2012

Januari 2012.

Nyårsafton 2011


Juldagen 2011
Mysa i soffan efter en aktiv dag är skönt!


Ida 4½ år. Hon tränar med husse Per inför tävling i lägre klass spår. Hon börjar få tillbaka sin
tjocka fina päls efter sin valpkull.


Ida klättrar och visar dottern Mary hur man gör! Mer i bloggen


Ida med dottern Mary - Sudersand, Fårö 20 augusti 2011
Ida är en fantastiskt snäll, överseende och rolig mamma!


Bad och lek vid favoritstranden i Blomberg, juli 2011.
Fler härliga bilder här.

25 mars 2011 - dräktig ca 43 dagar.

Ida älskar att leka vid stranden och kan ta sig en simtur


Väners is är Idas vinterparadis


Ida 3 årIda - liten valp

12 veckor

8½ vecka


7½ veckaGoda rörelser redan som liten 3 veckors valp.

Ida stamtavla


INT CH N CH DK CH US CH Twin Acres Patrick Henry HD: OFA Excellent.
CEA, ldr crd.

PRA DNA testad NORMAL (genetisk fri) av Optigen.
DNA profil - godkänd och registrerad i DKK.
CH Apple Valley Coat Of Arms
HD: OFA Excellent.
Tomelle's The Purple Heat CH Twin Acres Deliverance ROM
Tomelle's Heaven Faith
CH Apple Valley Gingerbread Girl CH Apple Valley Signature
Southland's Summer Memories 
 On Cue Hershey's Kiss CH Twin Acres Blueprint CH Twin Acres Dark And Dashing ROM 
Twin Acres Mood Indigo 
CH Tomelle's Dark Chocolate CH Twin Acres Blockbuster 
Bolyn's Movin' On Up. (smooth) 
SE UCH Angeleye's Unique Pride A

HD: A/B.
CEA, ua valp/vuxen.
MH, skott 3.

5 Cert, CACIB, R-CACIB.
Uppflyttad till högre klass
bruks = SE UCH.
SEUCH Kendrakes Gordon Skye

HD: ua
CEA, ua.
MUH, skott 1. MT 92 p. gk skott.

3 Cert.
Uppflyttad till högre klass bruks = SE UCH
A'Palos King Valiant
HD/CEA ua.
Gk K-prov.
3 Cert, CACIB
Lynnfield Independent Lover
A'Palos Jetta-Jitana
Kendrakes Gypsy Eyes
HD ua/CEA ldr crd.
Gk K-prov.
5 Cert, CACIB.
GBCH Sablepark Saint Bruno Of Abbestone
Tameila As You Like It At Wenderdeb 
Angeleye's Edge Of Heaven

HD: ua:
CEA, ua.
MUH, skott 1. MT 97 p.gk skott.

5 Cert, R-CACIB
KORAD SE UCH Angeleye's Attention Please
HD/CEA ua. MH gk skott. MT gk= KORAD, SE UCH
5 Cert.
LP Angeleye's Quincy Jones
Hakarin's Especially Of Angeleyes
Angeleye's Sweet As Candy
HD/CEA ua.
Gk K-prov.
CK.
NUCH Angeleye's Fantasy Future
Angeleye's Hooked On A Feeling