Vi har tagit ett beslut att inte ha några fler kullar.

Känner att vi gjort vårt för rasen. Har i fyra kullar fött upp 20 vackra, trevliga, duktiga collie, som är älskade och fungerar utmärkt som familjehundar och arbetskamrater. Allesammans är pigga, glada och härliga hundar, de äldsta fyllde 11 år den 6 juni 2018, men fortfarande i mycket god kondition.

Här följer vi dem på deras respektive sidor:

Leikullen - födda 6 juni 2007
Arctickullen - födda 8 april 2009
Reefkullen - födda 15 april 2011
Gemkullen - födda 31 augusti 2013.

Ett stort och varmt tack till er som är ägare till dessa, våra älskade valpar, hundar. Ni har alla gjort ett fantastiskt bra jobb med dem, utvecklat, tränat dem till det de är idag med utmärkta meriter och harmoniska friska hundar. Gett dem kärlek och bästa omvårdnad.


Gudrun och Per

26 juni 2020. Klockan är 22.00 och vi njuter av en fantastisk promenad i solnedgången.
Riktigt med vallmo i den ekologiska veteråkern på Blombergs gärden.7 december 2019.


21 september 2019. Blombergs vackraste - Ida, Lily och Mary ute på sin älskade udde!


Lofoten, Norge, 17 juli 2018.


Vår fantastiska Ida, 11 år, 2018-06-06, mor till 13 vackra duktiga valpar, här med två av dem Mary, 7 ½ år och Lily, 5 årUnderbara änglahundar - finns med oss i våra hjärtan!

Alice, vår fantastiska stamtik, födde 7 vackra härliga valpar. Här med sin pappa Gordon och halvbror Josef.Bilder från våra Skyeliceläger: http://camp.skyelice.se


Detta var våra avelsmål för vår uppfödning:

God hälsa, anatomi och exteriör - 2016-09-o8. Nytt för rasen - HD-index.
God mentalitet och arbetsglädje - 2015-06-09. Vårt kenneldiagram, MH
En glad och trevlig livskamrat

Avelstikar - Alice och Ida har tillsammans fött 20 valpar under åren 2007 - 2013.

Alice och hennes dotter Ida uppfyller väl de krav man kan ställa på avelsdjur, de är goda representanter för rasen.

Idas dotter Mary är också en bra tik men tyvärr måste vi utesluta henne som avelshund, hon har i oktober 2015 genomgått en operation för vaginal septum/striktur, där även livmoder togs bort.

Idas dotter Lily är en mycket trevlig tik med utmärkt hälsa. Vi bedömer henne som mentalt stabil, är framåt och nyfiken, tränar bruks med husse, är oberörd av skott, ljud och alla slags underlag. Fungerar mycket bra i alla miljöer. Hon har dock brutet MH, vid dumpe som mäter social rädsla. Lily är väldigt glad i människor, känner tillit och går gärna fram och hälsar. Oftast får sociala hundar en större reaktion vid dumpe, den är steril, ingen doft, hotfullt dyker den bara upp ur ingenting.

Lily är i första hand Pers arbetskamrat, de tränar bruks och har tävling som mål. Hon har mycket goda förutsättningar!


Presentation av: Alice, hennes utställningskarriär, arbetsmeriter. Mentalbeskrivning (MH).Samtliga Alice 7 avkommor, två kullar, är väl utvärderade - se deras resultat och meriter under Leikullen och Arctickullen.

Presentation av: Ida, hennes utställningsmeriter, arbetsmeriter.MH/MT.Idas första kull, 7 avkommor, är också väl utvärderade - se deras resultat och meriter under Reefkullen.

Idas sista kull, 6 avkommor, Gemkull, har börjat utvärderas med gott resultat.

Presentation av: Mary, hennes utställningsmeriter, arbetsmeriter. MH.

Mary var vår tredje generation avelstik, men blir tyvärr inte aktuell i avel.
Presentation av: Lily, hennes utställningsmeriter, arbetsmeriter, MH.

Lily vår tredje generation avelstik. Lily är i första hand Pers arbetskamrat, de tränar och tävlar i bruks. Uppflyttade till högre klass.
Vi har beslutat att inte låta Lily gå i avel, även om det är en mycket, trevlig bra tik med god hälsa, fina arbetsegenskaper och bra temperament.
Hälsa och mentalitet är viktigt!

Alice och Idas första fjorton kommor, 3 kullar, är HD-röntgade med utmärkta resultat, alla är fria på höfterna. Se deras nya HD-index under hälsa.

Alla fjorton avkommorna har genomfört MH med utmärkt resultat. Gamma har gått sitt MH i Finland varför hennes resultat inte redovisas i SKK Avelsdata. Allesammans är skottfasta - även Mary, fick dock en 4:a på skotten vid hennes MH nyligen, men är inte alls skottberörd.

Idas sista kull, 6 valpar, födda 31 augusti 2013, är till störta delen utvärderad, 5 är HD/ED röntgade, 4 med utmärkta höfter, 1 med A/C. Två har utmärkta armbågar, en med ED 0/1, medan två är belastade med artros (ED2/3). En har diagnosen FCP och har genomgått artroskopi och är nu återställd, är igång och tävlar. Den andra har genomgått CT, har inga pålagringar i lederna och är "friskförklarad".

Fyra har genomfört MH med utmärkt resultat, två skottfasta, en med 4:a på skott, men visar ingen rädsla då hon tränar bruks. En med 5:a, man avstod skott. En har brutet MH, vid dumpe, men är skottfast (tränar bruks).


En god anatomi, kropp och rörelser är minst lika viktigt! En collie, en vall och brukshund skall hålla för arbete i alla miljöer.

Alice, Ida, Mary och Lily (tre generationer) har en utmärkt exteriör, bra kroppar, härliga rörelser. Alla fyra är fullcertade (FC) , har fått fina omdömen från colliespecialister. Ida, Mary och Lily har gjort exteriörbeskrivning med mycket gott resultat.

Alice specialist på flygande hopp i sin krafts dagar.


Ida muskulös och kraftfull! Suveräna rörelser, utmärkt spårhund!


Mary har fantastiska rörelser. Utmärkt spårhund, älskar vatten, kamp, hopp och lek!


Lily har härliga rörelser, stark och snabb.
Utmärkt spårhund, bra föremålsintresse.
social och arbetsvillig.Avelshanar, se respektive kull där de presenteras!

När vi sökt avelshane till Alice och Ida, har vi valt en social, öppen, modig hund med god hälsa, bra anatomi för balanserade rörelser.  Ett mycket gott temperament, god tillgänglighet. Även nyfikenhet, kamplust som är hundens motor. Den driver hunden framåt oberoende av vad som händer. Likaså goda nerver samt klarar av skott och åskväder.  Naturligtvis är han frisk och stark och kommer ur friska linjer. Alice och Ida  har dessa egenskaper och det är ett krav som vi ställt på deras "partner".

Ingen uppfödare kan nå framgång utan att ta vissa risker, men det gäller att risken ligger på rätt nivå. Det helt perfekta djuret finns nog inte, alla kan bära med sig defekter i sina gener. Det är mycket som man skall ta hänsyn till och inom vår ras finns ett avelsprogram utarbetat för framförallt ögon, höfter och colliens mentalitet.
Naturligtvis följer vi  rasstandarden, rasklubbens avelspolicy samt hälsoprogram, RAS.
http://svenskacollieklubben.se/valpkullar/

Våra planerade kullar uppfyller önskemålen att skattad kull skall ha ett index på över 100 på samtliga parametrar!

Valp från oss!

Ida, 30 dagar, vår soltråle, en mycket framåt och glad valp!


Mary, 6 veckor, visade tidigt sin goda anatomi!


Lily 9 veckor, full av energi och upptäckarglädje!Det är viktigt för oss att våra hundar får ett aktivt liv som fullvärdiga familjemedlemmar. Valpen, en ny familjemedlem,  är helt beroende av dig och din inställning till den. Med hela sitt hundhjärta kommer den att älska sin familj, även om den ibland blir föremål för en viss inkonsekvens och oförståelse. Därför är det inte mer än rättvist att man ibland kan ha överseende med ett eller annat misstag den kommer att göra i sitt liv.

Det ligger i hundens natur att göra sitt bästa för att förstå vad du kräver av den. Du är flockledaren som den ser upp till och söker trygghet hos. En olydig hund är ofta en olycklig hund, en tragisk figur som släpas runt i koppel i hela sitt liv. Lär dig kommunicera med din hund, och du kommer att uppleva den fina kontakten med en god vän och kompis.


Hundens mentalitet

Colliens  mentala egenskaper är en viktig del i avelsarbetet. Collien är en av de raser SBK har avelsansvaret för. Det betyder bland annat att föräldradjuren skall ha känd mental status, MH, för att valparna skall bli registrerade i SKK.

MH är en beskrivning av hundens reaktioner under lek, skrämsel och passivitet/aktivitet.

För oss betyder god mentalitet och gott temperament väldigt mycket. Det är ett prioriterat mål att föda upp collie som fungerar väl i vardagens allt tuffare miljö. En bra hund fungerar också alldeles utmärkt som arbetskamrat.

Vi har som mål att utvärdera våra kullar genom mentalbeskrivning av unghundarna. Nu har 19 av våra 20 uppfödda hundar gått MH, även Gamma i Finland, som är medräknad i diagrammet. Arton har genomför MH, 15 är skottfasta, två tikar fick en 4, lätt berörd, en avstod skott. En har brutit MH. vår egen Lily, som dock är helt skottfast, social, ej berörd av olika underlag. Tävlar i bruks, uppflyttad till högre klass. Varför hon inte ville vara med på MH är en gåta för oss.

Diagrammet nedan visar på 16 som genomfört MH.
Den gröna runda ringen är medelvärdet av alla beskrivna collie, ca 3.600. Vår kennelspindel, det blå, visar att våra 16 beskrivna collie har betydligt bättre vid skott, innanför ringen. Ett par jättesmå piggar vid linjen visar första reaktionen vid dumpe och skrammel (6a,7a), men sedan inga kvarstående rädslor, betydligt innanför linjen (7c, 8c ). Visar lite mer skärpa, hot än snittet (utanför ringen) Har mycket bättre kontakt, socialitet, lek samt visar mer intresse och är mer nyfikna (allt utanför ringen)!

Tyvärr kan man inte garantera att hundarna i framtiden blir skottfasta även om föräldrarna är stabila - det kan hända så mycket i deras liv. Men gör du allt för att miljöträna och hantera skott och framförallt fyrverkerier på ett klokt sätt får du med större säkerhet en skottfast kamrat genom livet.

Vi har önskemål på våra valpköpare.

För att kunna bedriva så bra avel som möjligt behöver vi din hjälp.  Vi vill att hunden höftleds- och armbågsröntgas ( HD + ED) samt omlyses på ögonen i vuxen ålder. Samt att hunden genomför mentalbeskrivning. Vi ser också gärna att hunden visas på officiell utställning eller exteriörsbeskrivs i vuxen ålder.

Statistik över våra fyra kullar: Leikullen. Arctickullen. Reefkullen. Gemkullen.
Statistik över vår egenuppfödda avelshane Sydneys avkommor.

Arbetsegenskaper och god exteriör är några av våra prioriterade mål i aveln, varför vi uppskattar om du har ambitioner att träna något inom lydnad- och bruks, rallylydnad, viltspår, agility, nosework samt har intresse för att meritera hunden i utställning. Det är upp till  Dig som ägare vad du tränar din hund till. Men förutsättningarna till  en trevlig  och bra arbetskamrat hoppas vi kunna lägga grunden till.

Vi ställer krav på oss själva och har samma förväntningar på er, dvs att ge hunden ett kärleksfullt hem där den får bra motion, god kost och stimulans.

Vi hjälper naturligtvis till med allt som rör hunden i den mån det är möjligt - exempelvis ge råd och tips angående träning inom bruksgrenarna samt lydnad, där Per har god kompetens, samt utställning och  mentalitet.  

Vår uppfödning är i mycket liten skala. Valparna föds upp i köket/allrummet där det är liv och rörelse med allt oväsen som hör hemmet till. Utanför, när vädret tillåter, finns stor altan och stor trädgård där de får god miljöträning och möjlighet att upptäcka världen.

Föräldradjuren uppfyller väl alla krav för att gå i avel och presenteras separat. Se under planerade valpar. 

Valparna levereras registrerade i SKK, Id-märkta med microchip, ögonlysta, vaccinerade (HCC, valpsjuka, parvo)  avmaskade, veterinärbesiktigade.

Våra hundar äter färsk mat. Valparna är uppfödda på kött med tillskott av nödvändiga vitaminer, mineraler etc.

Hälsa och HD-index.

Nu har collierasen fått HD-index som registreras på Svenska Kennelklubbens Avelsdata. Man kommer att uppdatera dessa index varje vecka och kan förändras då någon inom "släkten" röntgas. Den första listan såg riktigt bra ut för vår uppfödning! Av våra 20 collie vi fött upp är 19 röntgade.

Sydney har också något lägre index än sina kullsyskon vilket påverkas av att några av hans 47 avkommor är HD-belastade.

Skyelice A Heart Pikake Lei

2007-06-06

HD grad A

100

Skyelice A Jade Vine Lei

2007-06-06

HD grad A

100

Skyelice A Plumeria Lei

2007-06-06

HD grad A

104

Skyelice A Sunita Space Lei

2007-06-06

HD grad A

101

Skyelice A White Ginger Lei

2007-06-06

HD grad A

90

 

 

Skyelice Arctic Explorer Peary

2009-04-08

Finland

HD grad B

101

Skyelice Arctic Explorer Henson

2009-04-08

Danmark

HD grad A

107

 

 

Skyelice Belize Barrier Reef

2011-04-15

HD grad A

111

Skyelice Abington Reef

2011-04-15

HD grad A

110

Skyelice Lizard Island Reef

2011-04-15

HD grad A

110

Skyelice Chesterfield Reef

2011-04-15

HD grad A

110

Skyelice Great Barrier Reef

2011-04-15

HD grad A

111

Skyelice Heron Reef

2011-04-15

HD grad A

111

Skyelice Marion Reef

2011-04-15

Finland

HD grad A

117

 

 

 

Skyelice Black Star Sapphire

2013-08-31

HD grad B

94

Skyelice Blue Lili Diamond

2013-08-31

HD grad A

103

Skyelice Koh-I-Noor Diamond

2013-08-31

HD grad C

90

Skyelice Midnight Star Ruby

2013-08-31

HD grad A

104

Skyelice Premier Blue Diamond

2013-08-31

HD grad A

103

Skyelice Tiffany YellowDiamond

2013-08-31

Ej röntgad